1.1 δις άνθρωποι κινδυνεύουν με απώλεια ακοής
Περίπου 1.1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της ακοής τους εξαιτίας της μη ασφαλούς χρήσης προσωπικών συσκευών ήχου, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, καθώς και λόγω έκθεσης σε καταστρεπτικά επίπεδα ήχου σε χώρους διασκέδασης όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις. Η απώλεια ακοής έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Τα δεδομένα από μελέτες, σε μεσαίου και υψηλού εισοδήματος χώρες, που αναλύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι μεταξύ των εφήβων και των νέων ενηλίκων ηλικίας 12-35 ετών, σχεδόν το 50% εξ ‘αυτών εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου από τη χρήση προσωπικών συσκευών ήχου και περίπου το 40% σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα ήχου σε χώρους διασκέδασης. Μη ασφαλή επίπεδα ήχου μπορούν για παράδειγμα να είναι η έκθεση σε ήχους εντάσεως 85 ντεσιμπέλ για 8 ώρες ή 100 ντεσιμπέλ για 15 λεπτά.
“Στην καθημερινότητά τους όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν πρακτικές οι οποίες θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για την πρόκληση απώλειας ακοής”, σημειώνει ο Δρ Etienee Krug, Διευθυντής του Τμήματος του ΠΟΥ για την Διαχείριση των μη Μεταδοτικών Ασθενειών, Αναπηρίας και Πρόληψης Τραυματισμών. “ Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι άπαξ και χάσουν την ακοή τους, δεν μπορεί να επανέλθει. Η λήψη απλών μέτρων προστασίας θα επιτρέψει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες που τους ευχαριστούν χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο την ακοή τους”.
Η ασφαλής ακρόαση εξαρτάται από την ένταση του ήχου, την διάρκεια και την συχνότητα ακρόασης. Η έκθεση σε υψηλές εντάσεις μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές που είναι το αίσθημα κουδουνίσματος στα αυτιά. Όταν η έκθεση είναι ιδιαίτερα δυνατή, συχνή ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αισθητηριακών τριχιδίων των αυτιών, με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής.
Συστάσεις του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ συστήνει ότι το υψηλότερο επιτρεπτό επίπεδο έκθεσης σε θόρυβο στον εργασιακό χώρο είναι τα 85 ντεσιμπέλ με μέγιστο όριο τις 8 ώρες την ημέρα. Εργαζόμενοι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις συχνά εκτίθενται σε ακόμη υψηλότερες εντάσεις και για αυτό απαιτείται να μειώσουν την χρονική διάρκεια έκθεσης τους. Για παράδειγμα, η έκθεση σε εντάσεις της τάξεως των 100 ντεσιμπέλ, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο σε τέτοιους χώρους, είναι ασφαλής έως 15 λεπτά.
Οι έφηβοι και οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν την ακοή τους διατηρώντας χαμηλή την ένταση των προσωπικών συσκευών ακρόασης και φορώντας ωτοασπίδες όταν επισκέπτονται θορυβώδεις χώρους. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν σε θορυβώδεις δραστηριότητες κάνοντας σύντομα διαλείμματα και περιορίζοντας την καθημερινή χρήση των προσωπικών συσκευών ακρόασης σε λιγότερο από μία ώρα. Με την βοήθεια εφαρμογών στα smartphones, μπορούν να μετρούν την στάθμη του ήχου στα μέρη που επισκέπτονται. Ακόμη χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια της απώλειας ακοής και να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους της ακοής τους.
Οι κυβερνήσεις χρειάζεται επίσης να εφαρμόσουν αυστηρή νομοθεσία σχετικά με τα επιτρεπτά επίπεδα θορύβου στα κέντρα διασκέδασης και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους απώλειας ακοής μέσω εκστρατειών ενημέρωσης. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι γιατροί μπορούν να ενημερώσουν τους νέους ανθρώπους για τα επιτρεπτά επίπεδα εντάσεων ενώ, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης χρειάζεται να σεβαστούν αυτούς τους όρους, να προσφέρουν ωτοασπίδες και ήσυχα δωμάτια που οι θαμώνες θα μπορούν να κάνουν κάποιο διάλειμμα από τις υψηλές εντάσεις. Οι κατασκευαστές μπορούν να κατασκευάσουν προσωπικές συσκευές ήχου με χαρακτηριστικά ασφαλείας καθώς και ένθετα ενημέρωσης σχετικά με την προστασία της ακοής.
Πρωτοβουλία “Make Listening Safe”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακουστικής Φροντίδας, που γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ξεκινά την πρωτοβουλία “Make Listening Safe” για να επιστήσει την προσοχή όσον αφορά τους κινδύνους απώλειας ακοής και για προωθήσει ασφαλέστερες πρακτικές. Σε συνεργασία με εταίρους παγκοσμίως, ο ΠΟΥ θα ενημερώνει τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειες τους σχετικά με την απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο και θα υποστηρίξει τις κυβερνήσεις για την γενικότερη καταπολέμηση της απώλειας ακοής.
Παγκοσμίως, 360 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετρίου έως πολύ μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα εξαιτίας διαφόρων αιτιών, όπως θόρυβος, γενετικοί παράγοντες, επιπλοκές κατά την γέννα, συγκεκριμένες μολυσματικές ασθένειες, χρόνιες λοιμώξεις των αυτιών, ορισμένα φάρμακα καθώς και λόγω ηλικίας. Εκτιμάται ότι το ήμισυ των περιστατικών απώλειας ακοής θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Τι μπορεί να γίνει
Όπως καταδεικνύεται και από τον ΠΟΥ η απώλεια ακοής είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι νομίζουμε. Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, η βαρηκοΐα μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της ζωής ενός ανθρώπου. Στο υπερσύγχρονο κέντρο μας στο Σύνταγμα παρέχουμε εξατομικευμένες εφαρμογές σε ακουστικά βαρηκοΐας όπως ορίζεται από τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές του Βρετανικού Συλλόγου Ακοολογίας με απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής του βαρηκόου.