Ακουστικά ψείρες (Earbuds) VS Ακουστικά κεφαλής (Over-Ear) – Ποια πρέπει να επιλέγουμε;
Η σωστή διατροφή συνδυαστικά με την άσκηση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα βλάβες προκαλούμενες από δυνατούς ήχους, είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσουμε τις πιθανότητες να μας παρουσιαστεί απώλεια ακοής. Παρόλα αυτά, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι οι πάρα πολύ δυνατοί ήχοι, όπως για παράδειγμα αυτοί των κατασκευαστικών μηχανημάτων ή των μηχανών των αεροσκαφών, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα αυτιά μας, λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μια άλλη, πολύ πιο συχνή αιτία. Αυτή είναι η μουσική που ακούμε με την χρήση ακουστικών.
Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο (smartphone) το οποίο χρησιμοποιούν για να ακούν μουσική.
Η χρήση εφαρμογών, όπως το Spotify και το Google Play Music, μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο να ακούμε μουσική χρησιμοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας είτε πηγαίνοντας στην δουλειά, χωρίς να ακούμε τους διάφορους εξωτερικούς ήχους γύρω μας, είτε στο γυμναστήριο ή ακόμη και για να περάσει η ώρα καθώς κάνουμε τα ψώνια μας. Δυστυχώς όμως, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, είναι και μια συχνή αιτία που προκαλεί απώλεια ακοής.
Παρακάτω παρατίθενται μερικά στοιχεία, προς γνώση όλων:
- Το ανθρώπινο αυτί, μπορεί με ασφάλεια να διακρίνει ήχους ως 70 dB
- Μια συζήτηση σε φυσιολογικά πλαίσια κυμαίνεται περίπου στα 60 dB
- Ήχοι πάνω από 70 dB για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ακοή
- Τα ακουστικά που χρησιμοποιούμε για να ακούσουμε μουσική, μπορούν να αναπαράγουν ήχους, μέγιστης ισχύος μεταξύ 85 dB και 110 dB.
Οι περισσότερες εφαρμογές αλλά και συσκευές, βέβαια, διαθέτουν κάποιου είδους προειδοποιητικό μήνυμα, όταν η ένταση του ήχου φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να αγνοούμε τέτοιου είδους μηνύματα. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε πραγματικά την ακοή μας, πρέπει τα ακουστικά μας να λειτουργούν έως το 60 % των δυνατοτήτων τους και να μην φτάνουν στην μέγιστη ένταση. Εκτός από το να ελέγχουμε την ένταση του ήχου, εξίσου σημαντικό είναι το να επιλέγουμε τα κατάλληλα ακουστικά. Αν και τα ακουστικά ψείρες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τελευταία, η τόσο συχνή χρήση τους θα έπρεπε να αποφεύγεται, για διάφορους λόγους.
Αρχικά, λόγω του ότι μεταφέρουν τον ήχο απευθείας στον ακουστικό πόρο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στα αυτιά μας αν η ένταση είναι πολύ δυνατή. Δεν υπάρχει τίποτα, μεταξύ των αυτιών μας και του ήχου, που να μας προστατεύει. Τα ακουστικά ψείρες μπορούν επίσης να σπρώξουν το κερί βαθύτερα μέσα στα αυτιά μας με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αρκετό κερί στον ακουστικό πόρο.
Τα ακουστικά κεφαλής είναι μια καλύτερη επιλογή. Πρώτα απ’ όλα επειδή ο ήχος δεν διοχετεύεται απευθείας στο τύμπανο του αυτιού αλλά και επειδή είναι και πιο άνετα στην εφαρμογή τους. Επίσης τα περισσότερα, καλής ποιότητας, ακουστικά, διαθέτουν λειτουργία μείωσης του θορύβου, κάτι το όποιο μειώνει και την ανάγκη για διαρκή αύξηση της έντασης του ήχου.
Είναι απίθανο και καθόλου λογικό, το να περιμένει κανείς ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ακούν μουσική. Η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι και στο προσεχές μέλλον. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ακοή μας ενώ ακούμε μουσική. Το να κρατάμε την ένταση της μουσικής σε χαμηλά επίπεδα είναι το πρώτο βήμα, το να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ακουστικά ψείρες, είναι το δεύτερο.