Ακουστικό Νευρίνωμα
Τι είναι το Ακουστικό νευρίνωμα;
Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας τύπος μη καρκινικού (καλοήθους) όγκου του εγκεφάλου. Είναι επίσης γνωστό ως αιθουσαίο σβάννωμα.
Το ακουστικό νευρίνωμα αναπτύσσεται στο ακουστικό νεύρο που χρησιμοποιείται για την ακοή και την ισορροπία και κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα και αστάθεια. Σε περιπτώσεις ύπαρξης μεγάλου ακουστικού νευρινώματος μπορεί να συνυπάρχουν:
- Πονοκέφαλος.
- Προσωρινή θολή όραση ή διπλωπία.
- Μούδιασμα, πόνος ή αδυναμία στην μία πλευρά του προσώπου.
- Αδυναμία στον συντονισμό των άκρων.
- Δυσκολία κατάποσης ή βραχνή φωνή.
Το ακουστικό νευρίνωμα μπορεί δυνητικά να γίνει επικίνδυνο εάν αυξηθεί το μέγεθος. Εμφανίζεται συνηθέστερα στις ηλικίες 30 έως 60 ετών χωρίς κάποια προφανή αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής πάθησης που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση τύπου 2
Τα μεγάλα ακουστικά νευρινώματα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν υδροκέφαλο (αυξημένη συγκέντρωση υγρού στον εγκέφαλο) που μπορεί να απειλήσει την ζωή ενός ανθρώπου.
Βέβαια δεν είναι σύνηθες για ένα ακουστικό νευρίνωμα να μεγαλώσει τόσο πολύ. Τα περισσότερα νευρινώματα μεγαλώνουν πολύ αργά ή και καθόλου και αυτά που μεγαλώνουν πιο γρήγορα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν αυξηθούν σε μέγεθος.
Ωστόσο ακόμη και μετά την θεραπευτική αντιμετώπιση, ορισμένα συμπτώματα όπως η βαρηκοΐα και οι εμβοές μπορούν να εξακολουθούν να υφίστανται.
Κατ’ επέκταση ίσως χρειαστεί περαιτέρω αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων με ακουστικά βαρηκοΐας.
Σε έναν στους είκοσι, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση, υπάρχει η πιθανότητα επανεμφάνισης ακουστικού νευρινώματος. Σε πολλές περιπτώσεις μετά από οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση χρειάζεται η παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί εάν ο όγκος επανεμφανίζεται ή όχι.
Πως αντιμετωπίζεται το ακουστικό νευρίνωμα;
Οι επιλογές θεραπείας είναι πολλές και εξαρτάται από το μέγεθος και την θέση του όγκου. Οι κυριότερες επιλογές είναι:
- Παρακολούθηση του όγκου. Σε περιπτώσεις μικρού όγκου απαιτείται η παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία. Χειρουργική επέμβαση συνιστάται στην περίπτωση που ο όγκος μεγεθύνεται.
- Χειρουργική αφαίρεση με γενική αναισθησία σε περίπτωση μεγάλου όγκου ή όγκου που επιβεβαιωμένα διογκώνεται.
- Ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση υπολειμμάτων όγκου που έχουν παραμείνει μετά από χειρουργική αφαίρεση ή για μικρότερους όγκους.
Σαφώς οι παραπάνω επιλογές εγκυμονούν κάποιους κινδύνους. Υπάρχει η πιθανότητα να προκληθεί μούδιασμα στο πρόσωπο ή μερική παράλυση μετά από χειρουργική παρέμβαση ή ακτινοθεραπεία.