Η σύνδεση μεταξύ Διαβήτη-Τύπου 2 και Απώλειας ακοής
Πόσο συνηθισμένη είναι η απώλεια ακοής σε ανθρώπους με διαβήτη;
Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α., έχουν διαβήτη, μια ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το 90% με 95% των ανθρώπων που έχουν διαβήτη, πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής είναι καίριας σημασίας. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δεν είναι σωστά ρυθμισμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης απώλειας ακοής μπορεί να αυξηθεί.
Τι αναφέρει η έρευνα;
Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής είναι δύο φορές συχνότερη σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν.
Σε μια μελέτη του 2008, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ακοολογικά τέστ, ενηλικών μεταξύ 20 και 69 ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης μπορεί να συμβάλει στην απώλεια ακοής, προκαλώντας βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της απώλειας ακοής και βλάβης των ακουστικών νεύρων.
Οι συγγραφείς της μελέτης δεν έκαναν διάκριση μεταξύ Τύπου 1 και Τύπου 2, τους δύο κύριους τύπους διαβήτη. Σχεδόν όμως όλοι οι συμμετέχοντες, είχαν τον Τύπο 2. Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι η έκθεση σε θόρυβο και η παρουσία διαβήτη, αξιολογήθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Το 2013 ερευνητές ανέλυσαν μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 1974 έως το 2011, σχετικά με τον διαβήτη και την απώλεια ακοής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με διαβήτη είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής, σε σχέση με ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές αυτοί, σημείωσαν αρκετούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι τα δεδομένα είχαν στηριχτεί σε μελέτες παρατήρησης.
Τι προκαλεί απώλεια ακοής σε ανθρώπους με Διαβήτη-Τύπου 2;
Τι προκαλεί ή τι συμβάλλει στην απώλεια ακοής σε ανθρώπους με διαβήτη, δεν είναι ξεκάθαρο.
Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των αυτιών. Αν κάποιος έχει διαβήτη αρκετό καιρό και δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο πολύ μεγάλο σύστημα αιμοφόρων αγγείων στα αυτιά.
Μια έρευνα αναφέρει ότι οι γυναίκες με διαβήτη ίσως βιώσουν μεγαλύτερη απώλεια ακοής σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν την ασθένεια. Αυτό επίσης, αφορά και γυναίκες με διαβήτη, ο οποίος είναι σωστά ρυθμισμένος.
Μια άλλη επιπλοκή του διαβήτη, είναι η βλάβη στα νεύρα. Είναι πιθανόν η βλάβη του ακουστικού νεύρου να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοήσουμε την σύνδεση μεταξύ διαβήτη και απώλειας ακοής.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την απώλεια ακοής;
Οι παράγοντες κινδύνου για την απώλεια ακοής σε ανθρώπους με Διαβήτη-Τύπου 2, δεν είναι επίσης ξεκάθαροι.
Ίσως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής αν υπάρχει δυσκολία στην διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ακολουθούμε το θεραπευτικό μας σχέδιο για τον διαβήτη, να ελέγχουμε την κατάστασή μας και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον γιατρό μας.
Αν κάποιος έχει και τα δύο, και διαβήτη και απώλεια ακοής, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα σχετίζεται με το άλλο. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προξενούν απώλεια ακοής, όπως:
- Έκθεση σε δυνατό θόρυβο, όπως μια έκρηξη
- Μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο, όπως δυνατή μουσική
- Γήρανση
- Οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής
- Κερί ή κάποιο άλλο ξένο σώμα μέσα στο αυτί
- Διάτρηση τυμπάνου
- Συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως φάρμακα για χημειοθεραπεία
Πώς γίνεται η διάγνωση της απώλειας ακοής;
Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι τόσο σταδιακή, που μπορεί να μην γίνει αντιληπτή. Οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν απώλεια ακοής ανά πάσα στιγμή.
Κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις, αν νομίζεις ότι χάνεις την ακοή σου:
- Έχει παραπονεθεί κανένας ότι δεν ακούς;
- Ζητάς συχνά από τους ανθρώπους να επαναλάβουν αυτό που είπαν;
- Παραπονιέσαι ότι συνεχώς οι άνθρωποι «μουρμουρίζουν»;
- Έχεις δυσκολία να παρακολουθήσεις μια συζήτηση με παραπάνω από δύο άτομα;
- Έχει παραπονεθεί κανείς ότι ακούς πολύ δυνατά την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο;
- Έχεις δυσκολία να κατανοήσεις συζητήσεις σε δωμάτια με αρκετό κόσμο;
Αν απάντησες ναι σε παραπάνω από μια από αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει να εξετάσεις την ακοή σου ώστε να αξιολογηθεί και να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά.
Οι γιατροί με μια κλινική εξέταση θα εξετάσουν εάν τα αυτιά είναι φραγμένα από κάποιο υγρό ή κερί.
Η εξέταση με διαπασών μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να προσδιορίσει την απώλεια ακοής. Μπορεί επίσης να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα είναι στο μέσο ή στο έσω αυτί. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να παραπεμφθεί κανείς σε έναν ειδικό για τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό ή σε έναν ακοολόγο.
Ένα άλλο διαγνωστικό εργαλείο είναι το ακοόγραμμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, φοράτε ένα ζευγάρι ακουστικά. Ήχοι, διαφορετικής διακύμανσης και βαθμού, στέλνονται σε ένα από τα δύο αυτιά κάθε φορά και σας ζητείται να υποδείξετε πότε ακούτε τον ήχο.
Πως αντιμετωπίζεται η απώλεια ακοής;
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής και μπορείτε να βρείτε πολλά διαθέσιμα στην αγορά ώστε να επιλέξετε. Ο ακοολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες του τρόπου ζωής σας.
Άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης της απώλειας ακοής, βασίζονται στην αιτία που την προκαλεί και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιβιοτικά για οξεία λοίμωξη
- Αφαίρεση του κεριού ή οποιουδήποτε άλλου εμποδίου
- Κοχλιακά εμφυτεύματα, αναλόγως της κατάστασης των νεύρων στο αυτί
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αναγκαία, αν η απώλεια ακοής οφείλεται σε:
- Βλάβη εκ γενετής
- Τραύμα στο κεφάλι
- Χρόνια ύπαρξης υγρού στο μέσο αυτί
- Χρόνιες λοιμώξεις στα αυτιά
- Όγκους
Αν σας συνταγογραφηθεί νέα φαρμακευτική αγωγή, να ρωτήσετε σίγουρα για πιθανές παρενέργειες από τα φάρμακα.
Ποια είναι η πρόγνωση;
Ορισμένες μορφές απώλειας ακοής είναι προσωρινές. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να είναι καθοριστική για την ανάρρωση.
Από την στιγμή που θα γίνει η διάγνωση και ο γιατρός αξιολογήσει την συνολική κατάσταση της υγείας σας, θα μπορεί να σας δώσει και μια καλύτερη εικόνα του τι να περιμένετε.
Πως μπορεί η απώλεια ακοής να προληφθεί;
Αν έχετε διαβήτη πρέπει να ελέγχετε την ακοή σας κάθε χρόνο.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την απώλεια ακοής και άλλες επιπλοκές είναι:
- Να ακολουθείτε την φαρμακευτική σας αγωγή
- Να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Να μειώσετε την υπέρταση
- Να ρυθμίσετε το βάρος σας
- Να γυμνάζεστε καθημερινά, αν είναι δυνατόν