Μωρά και εκμαγεία ακουστικών βαρηκοΐας
Η παιδική βαρηκοΐα μπορεί πια να διαγνωστεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής, οπότε η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας με την χρήση εκμαγείων, ξεκινάει από πολύ νωρίς. Τα αυτιά των μικρών παιδιών μεγαλώνουν πολύ γρήγορα (όπως άλλωστε συμβαίνει και με το υπόλοιπο σώμα τους). Τα αυτιά των μωρών μεγαλώνουν με τέτοιον ρυθμό, που δεν είναι απίθανο, να χρειάζονται καινούργια εκμαγεία κάθε 4 με 6 εβδομάδες ( 9-13 εκμαγεία μέχρι ενός έτους). Στην ηλικία των δύο ετών, τα αυτιά των μωρών μεγαλώνουν ελάχιστα πιο αργά. Οπότε ίσως ένα μωρό να χρειαστεί καινούργια εκμαγεία μετά από 8 εβδομάδες (6-7 εκμαγεία κατά το δεύτερο έτος). Στην ηλικία των τριών ετών, τα εκμαγεία χρειάζονται αλλαγή περίπου κάθε τρεις μήνες ( 4 εκμαγεία τον χρόνο, 12 εκμαγεία για την χρονική περίοδο από 3 έως 5 ετών.) ( Είναι προφανές ότι αν ένα παιδί καταφύγει στην λύση του κοχλιακού εμφυτεύματος, το πρόβλημα με την συχνή αλλαγή των εκμαγείων υπάρχει σε μικρότερο βαθμό.)
Τι είναι αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς
Συμπερασματικά, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά είναι το πιθανότερο να χρειαστούν έως και 32 εκμαγεία. Μπορείτε να φανταστείτε τι σύγχυση προκαλεί όλο αυτό στους γονείς; Πότε χρειάζεται ένα καινούργιο εκμαγείο; Πως θα ξέρουμε ότι είναι η στιγμή να αλλάξουμε εκμαγείο; Μήπως είναι προτιμότερο να βάζουμε καινούργιο εκμαγείο ανά κάποιες εβδομάδες; Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν συστηματικά τα μωρά, διότι οι ακοολόγοι δεν βρίσκονται κοντά τους τόσο συχνά. Οι γονείς ή οι θεραπευτές χρειάζεται να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πότε έχει έρθει η ώρα να κατασκευαστεί ένα καινούργιο εκμαγείο.
Από την στιγμή που το εκμαγείο αρχίζει να παρουσιάζει μικροφωνισμό (σφύριγμα), τότε έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε νέα μέτρα από το αυτί του μωρού. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το εκμαγείο να μικροφωνίζει αρκετά. Αν η οικογένεια περιμένει, μπορεί να περάσουν ακόμη και εβδομάδες που το μωρό δεν θα έχει τα κατάλληλα εκμαγεία. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να καθοριστεί ένα ραντεβού για την λήψη του μέτρου του αυτιού και μετά να χρειαστούν 10 με 15 μέρες μέχρι να κατασκευαστεί το εκμαγείο. Αν οι γονείς δεν συνειδητοποιήσουν ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν πολλά εκμαγεία για τα μωρά, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεως όταν τα εκμαγεία θα αρχίσουν να «σφυρίζουν».
Ο λόγος που τα εκμαγεία πρέπει να αντικαθίστανται
Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι η απώλεια ακοής είναι μια επείγουσα κατάσταση, νευρολογικής φύσεως. Αν τα παιδιά δεν ακούνε καλά, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ακοή, δεν θα αναπτυχθεί. Το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση της γλώσσας, στην αντίληψη του λόγου, στην παραγωγή λόγου και την εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης. Αν το παιδί δεν ακούει επαρκώς τους ήχους, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ακοή, δεν θα αναπτυχθεί.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι το μέσο για την πρόσληψη του ήχου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας λειτουργούν σωστά κάθε στιγμή. Αν τα εκμαγεία δεν εφαρμόζουν σωστά στα αυτιά, ο ήχος δεν θα μπορέσει να φτάσει στον εγκέφαλο. Ο μικροφωνισμός είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς ενδέχεται να χαμηλώσουν την ένταση απλώς για να ηρεμήσουν λίγο από τον θόρυβο. Είναι κατανοητό αυτό, αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι, όντως με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσονται από τον θόρυβο αλλά ταυτόχρονα στερούν από το παιδί την πρόσβαση στην γλώσσα. Καθόλου καλή ιδέα.
Σκεφτείτε διπλά αναφορικά με τον έλεγχο του μικροφωνισμού.
Η μέθοδος για την μείωση του μικροφωνισμού ήταν μια πολύ καλή ανακάλυψη. Έχει καλά αποτελέσματα σε αρκετούς ανθρώπους, όχι όμως στα παιδιά. Η λειτουργία για την μείωση του μικροφωνισμού, στην ουσία μειώνει τις υψηλές συχνότητες. Είναι οι υψηλές συχνότητες σημαντικές; Όχι απλώς σημαντικές αλλά καθοριστικής σημασίας.
Περίπου το 40% των συμφώνων έχουν εξαιρετικά μεγάλο όγκο πληροφοριών υψηλών συχνοτήτων. Αν μειώσουμε τις υψηλές συχνότητες μειώνουμε ταυτόχρονα και την πρόσβαση σε αυτού του είδους τις πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα χάσουν έννοιες όπως η απόδοση στον πληθυντικό αριθμό ή η γενική κτητική κ.τ.λ. .
Επομένως δεν είναι δυνατόν να μειώσουμε τις υψηλές συχνότητες. Οι ακοολόγοι οι οποίοι ασχολούνται με τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν εξαιρετικές ικανότητες στην λήψη μέτρων και την κατασκευή εκμαγείων. Πρέπει να έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν ένα εκμαγείο που να είναι σφιχτό αλλά και άνετο στην εφαρμογή. Ο ακοολόγος πρέπει να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει να φοριούνται τουλάχιστον 10 ώρες/ημέρα. Τέλος οι γονείς χρειάζεται να κατανοήσουν ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν πολλά εκμαγεία.