Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα

Τι είναι η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα;

Ως νευροαισθητήρια βαρηκοΐα χαρακτηρίζεται ο τύπος απώλειας ακοής που προέρχεται από εκφυλισμό του έσω ωτός που βρίσκεται ο κοχλίας και άλλες αισθητηριακές δομές ή από εκφυλισμό του 8ου κρανιακού νεύρου που μεταφέρει τις ηλεκτρικές ώσεις από τον κοχλιά στον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα όταν η βλάβη δεν εντοπίζεται στον κοχλία αλλά στο 8ο κρανιακό νεύρο και προς τον εγκέφαλο, η βαρηκοΐα ονομάζεται οπισθοκοχλιακή.

νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα αφορά περίπου το 90% των περιπτώσεων απώλειας ακοής. Συνήθως αυτός ο τύπος απώλειας ακοής είναι μόνιμος και μπορεί να κυμαίνεται από ήπιου έως πολύ σοβαρού βαθμού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται μια σταδιακή επιδείνωση της ακοής με την πάροδο των ετών. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει μερικές ή και όλες τις συχνότητες της ακοής ενός ανθρώπου. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως εμβοές (βουητό στα αυτιά) και ίλιγγο.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες που μπορoύν να προκαλέσουν νευροαισθηρήρια απώλεια ακοής με τις κυριότερες να είναι:

  • Γήρανση. Στην περίπτωση αυτή η βαρηκοΐα ονομάζεται Πρεσβυακουσία (presbycusis).
  • Λόγω έκθεσης σε περιβαλλοντική φασαρία (βαρηκοΐα από τον θόρυβο – noise induced hearing loss).
  • Κληρονομικότητα. Έχουν βρεθεί πάνω από 40 γονίδια που σχετίζονται με την ύπαρξης βαρηκοΐας. Οι γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να είναι υπολειπόμενες, κυρίαρχες ή μιτοχονδριακές.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την λειτουργία του κοχλία, χωρίς να επηρεαστούν άλλα όργανα.
  • Λοιμώξεις, όπως διαπλακουντιακή μετάδοση του ιού της ερυθράς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λοίμωξη από κυτταρομεγαλοΐο που είναι η πιο κοινή αιτία προοδευτικής νευροαισθητηριακής απώλειας ακοής στα παιδιά. Επίσης η τοξοπλάσμωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που επηρεάζει το 23% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει νευροαισθητήρια κώφωση στο έμβρυο.
  • Πυώδης λαβυρινθίτιδα ή εσωτερική ωτίτιδα (φλεγμονή του έσω ωτός).
  • Σακχαρώδης διαβήτης. Η βαρηκοΐα είναι δύο φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη απ’ ότι σε άτομα που δεν έχουν.
  • Ακουστικό νευρίνωμα. Καλοήθης νεοπλασία κυττάτων Schwann που επηρεάζει το 8ο κρανιακό νεύρο.
  • Σύνδρομο Ménière.
  • Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες είναι ωτοτοξικές, δηλαδή προκαλούν προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής. Διάφορα άλλα φάρμακα όπως διουρητικά, Viagra, ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη μπορούν να προκαλέσουν αναστρέψιμη μείωση της ακοής.
  • Τραυματισμός στο κεφάλι. Λόγω τραυματισμού μπορεί να προκληθεί βλάβη είτε στο ίδιο το αυτί, είτε στις κεντρικές ακουστικές οδούς που επεξεργάζονται τις πληροφορίες οι οποίες μεταφέρονται από τα αυτιά στον εγκέφαλο.
  • Περιγεννητικές καταστάσεις, όπως η προωρότητα ιδιαίτερα σε μωρά βάρους λιγότερο των 1500 γραμμαρίων κατά την γέννηση. Η προωρότητα σχετίζεται με υποξία, ίκτερο, ενδοκρανιακές αιμορραγίες και μηνιγγίτιδα που οδηγούν σε νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η κατανάλωση αλκοόλ από την μητέρα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής στο 64% των βρεφών.
  • Ανεπάρκεια ιωδίου/ υποθυρεοειδισμός. Η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την ανάπτυξη του έσω ωτός στο έμβρυο. Επίσης σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπως στα Ιμαλάια, υπάρχει έλλειψη ιωδίου στο έδαφος και συνεπώς στην διατροφή. Αυτός ο κίνδυνος βαρηκοΐας προλαμβάνεται με την προσθήκη ιωδίου στο αλάτι.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ακουστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί, εάν υποστεί βλάβη το αντίστοιχο τμήμα του εγκεφάλου.

Ποια η αντιμετώπιση της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας;

Η αντιμετώπιση της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική και υποστηρικτική.

Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές είναι πολύ περιορισμένες και κλινικά αναπόδεικτες. Χρησιμοποιούνται ως ανακουφιστικές παρά ως θεραπευτικές.

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα ήπιου έως σοβαρού βαθμού μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ ικανοποιητικά με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας ρυθμίζονται εξατομικευμένα έτσι ώστε να καλύπτουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της απώλειας ακοής του εκάστοτε ανθρώπου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η συνδυαστική χρήση ακουστικών βαρηκοΐας και άλλων περιφερειακών συστημάτων ακοής όπως τα περιφερειακά μικρόφωνα, αναμεταδότες τηλεόρασης κλπ.

Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρής βαρηκοΐας η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική εμφύτευση ενός κοχλιακού εμφυτεύματος.

Ένας μέρος του κοχλιακού εμφυτεύματος τοποθετείται κάτω από το δέρμα και ένας μέρος του βρίσκεται εξωτερικά.

Σε αντίθεση με τα ακουστικά βαρηκοΐας που παράγουν ηχητικά κύματα τα οποία προσλαμβάνονται από το αυτί, τα κοχλιακά εμφυτεύματα αντικαθιστούν την λειτουργία του έσω ωτός παράγοντας ηλεκτρικές ώσεις που κατευθύνονται προς τον εγκέφαλο.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ