Πρόληψη της βαρηκοΐας
Η δια βίου πρόληψη της βαρηκοΐας είναι κάτι που χρειάζεται να μας απασχολεί όλους. Αν και πολλοί τύποι βαρηκοΐας δεν μπορούν να προληφθούν, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βαρηκοΐας λόγω ηλικίας (πρεσβυακουσία) και έκθεσης σε θόρυβο.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρόληψη;
- Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την έκθεση σε θόρυβο (κάτι το οποίο είναι αρκετά σύνηθες σε ορισμένα επαγγέλματα) είναι μόνιμη και μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην ποιότητα της ζωής του βαρήκοου.
- Η προοδευτική επιδείνωση της βαρηκοΐας καθιστά την επικοινωνία με τους άλλους ολοένα και δυσκολότερη οδηγώντας σε απομόνωση.
- Η βαρηκοΐα έχει συσχετιστεί με έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και καρδιακά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Υπάρχει σαφής συσχέτιση της απώλειας ακοής και της κατάθλιψης.
- Η εμφάνιση εμβοών (βουητό στο αυτί) στους βαρήκοους είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την ικανότητα συγκέντρωσής τους.
- Το εισόδημα των βαρήκοων εργαζομένων τείνει να είναι μικρότερο σε σχέση με εργαζόμενους με ακοή εντός των φυσιολογικών ορίων.
Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής θα βοηθήσουν στην πρόληψη
Το έσω ους εμπεριέχει κάποια ευαίσθητα τριχίδια που μπορούν να υποστούν βλάβη από αλλαγές στην αιματική ροή. Η βλάβη αυτών των τριχιδίων επιφέρει απώλεια ακοής. Η όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βαρηκοΐας.
Διατήρηση καλής αρτηριακής πίεσης.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και άλλα καρδιοαγγειακά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τους ευαίσθητους μηχανισμούς εντός του αυτιού. Άτομα με υψηλή χοληστερίνη ή υπέρταση χρειάζεται να ακολουθούν τις υποδείξεις του γιατρού τους.
Διακοπή καπνίσματος / ατμίσματος και περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ.
Υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν ότι ο καπνός των τσιγάρων έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει και για την υπερκατανάλωση αλκοόλ που επιβαρύνει την ακοή. Η επίδραση του ατμίσματος στην ακοή δεν έχει ακόμη μελετηθεί ενδελεχώς.
Διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι διαβητικοί άνθρωποι έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν βαρηκοΐα. Όπως και με την αρτηριακή υπέρταση, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα τριχίδια του έσω ωτός. Συνιστάται αυστηρά κανείς να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του.
Σωματική άθληση και καταπολέμηση του άγχους.
Η σωματική άθληση βελτιώνει την αιματική ροή βοηθώντας έτσι την καλή κατάσταση του σώματος και του ακουστικού συστήματος. Το χρόνιο άγχος έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ακοή (και όχι μόνο) για αυτό συνιστάται κανείς να κάνει οτιδήποτε τον χαλαρώνει.
Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ακουστικού συστήματος. Το ίδιο ισχύει και για μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Επιπροσθέτως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της βαρηκοΐας και της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου.
Ενημέρωση σχετικά με τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν βαρηκοΐα.
Πολλά συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα μπορούν να επιβαρύνουν την ακοή. Αυτά τα λεγόμενα ωτοτοξικά φάρμακα συμπεριλαμβάνουν την ασπιρίνη, τα φάρμακα χημειοθεραπείας καθώς και τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν διαθέσιμα εναλλακτικά φάρμακα για να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας ακοής.
Γνώση οικογενειακού ιστορικού.
Προφανώς η γνώση του οικογενειακού ιστορικού δεν πρόκειται να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης βαρηκοΐας. Δίνεται όμως η δυνατότητα σε κάποιον να είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να ανιχνεύσει την βαρηκοΐα του εγκαίρως πριν επέλθουν οι δυσμενείς συνέπειές της όπως πχ κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση κλπ.
Πώς μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να προστατέψει την ακοή του στον εργασιακό του χώρο;
Μάθετε για το εάν η στάθμη θορύβου στο χώρο εργασίας σας είναι υψηλή.
- Εάν χρειάζεται να αυξήσετε την ένταση της φωνής σας για να σας ακούσει ο συνομιλητής σας σε απόσταση ενός μέτρου τότε η περιβαλλοντική φασαρία ίσως να είναι σε επικίνδυνα επίπεδα.
- Μπορείτε να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας για να παρακολουθείτε την στάθμη θορύβου στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκεστε. Επειδή αυτές οι εφαρμογές δεν είναι ακριβείας, χρειάζεται τα αποτελέσματά τους να λαμβάνονται υπόψιν με προσοχή.
- Ελέγξτε με τον υπεύθυνο ασφαλείας ότι η στάθμη θορύβου είναι χαμηλότερη από 85 dB(A).
Μειώστε την έκθεση σας σε φασαρία.
- Μειώστε την ένταση στην πηγή του ήχου. Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό που παράγει χαμηλότερη ένταση και σιγουρευτείτε ότι ο εξοπλισμός είναι καλά συντηρημένος.
- Εάν είναι εφικτό τοποθετήστε ένα προστατευτικό μεταξύ εσάς και της πηγής του ήχου.
- Αυξήστε την απόστασή σας από την πηγή του ήχου.
- Φοράτε πάντα προστατευτικό εξοπλισμό όπως ωτοασπίδες.
Περιορίστε ή σταματήστε την έκθεσή σας σε χημικά που μπορούν να βλάψουν την ακοή σας.
- Χρησιμοποιήστε λιγότερο τοξικά χημικά.
- Φοράτε γάντια και προστασία για τα μάτια.
- Χρησιμοποιήστε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας.
- Ακολουθείτε τις οδηγίες προστασίας του κατασκευαστή.
Επιπλέον οδηγίες προστασίας της ακοής ανεξαρτήτου ηλικίας:
- Φοράτε ωτοασπίδες όταν βρίσκεστε σε μέρη με περιβαλλοντική φασαρία.
- Μειώστε την ένταση της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των συσκευών αναπαραγωγής ήχου όπως κινητό τηλέφωνο, mp3 player.
- Μειώστε τον χρόνο έκθεσης στην φασαρία.
- Απομακρυνθείτε από την πηγή του ήχου.
- Μετά την έκθεσή σας σε φασαρία, φροντίστε τις επόμενες μέρες να συναναστραφείτε σε πιο ήσυχες περιβαλλοντικές συνθήκες.
- Ελέγξτε την ακοής σας ιδιαίτερα εάν νιώσετε ξαφνική μεταβολή στην ικανότητα ακοή σας.
Σημάδια που μπορούν να υποδεικνύουν ότι η περιβαλλοντική φασαρία είναι πολύ υψηλή.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης:
- Υψώνεται εσείς ή οι συνομιλητές σας την ένταση της φωνή σας.
- Προσπαθείτε να μειώσετε την απόσταση από τον συνομιλητή σας για να τον ακούσετε καλύτερα. Εάν δεν μπορείτε να τον ακούσετε σε απόσταση ενός μέτρου τότε η φασαρία είναι αρκετά δυνατή.
Με το πέρας της εκδήλωσης:
- Οι ομιλίες ακούγονται «μπουκωμένες» σαν τα αυτιά σας να είναι βουλωμένα.
- Τα αυτιά σας παρουσιάζουν εμβοές (κουδουνίζουν) ή πονάνε. Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι έχετε καταπονήσει την ακοή σας.