Συσχέτιση της απώλειας ακοής και της άνοιας
Η απώλεια ακοής επηρεάζει, πάνω από 48 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εταιρεία Απώλειας Ακοής της Αμερικής ( Hearing Loss Association of America), και τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για εξασθένιση της γνωστικής τους λειτουργίας, ακόμη και άνοια. Το φάσμα ηλικιών που επηρεάζεται περισσότερο από την απώλεια ακοής, είναι αυτό μεταξύ 60 και 69 ετών.
Ο Dr. Frank Lin, ωτολόγος και επιδημιολόγος του Johns Hopkins University της Βαλτιμόρης, αναφέρει: « κατά την γενική αντίληψη, η απώλεια ακοής είναι ένα σχετικά ασήμαντο κομμάτι της γήρανσης ». Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, μπορεί να παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, από αυτόν που πιστεύαμε παλαιότερα, προσθέτει.
Σε πρόσφατες, αξιόλογες έρευνες, υποστηρίζεται ότι υπάρχει πιθανότητα, η πιο δραστική αντιμετώπιση της απώλειας ακοής να συμβάλλει στην εμπόδιση της εξασθένισης της γνωστικής λειτουργίας και της άνοιας. Ο Dr Lin έχει εκπονήσει αρκετές μελέτες, με σκοπό την σύνδεση της ακοής και των γνωσιακών προβλημάτων, τα οποία προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια βλάβη έως και την άνοια. Εκείνος, όπως και άλλοι ερευνητές, έχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς τελικά συνδέονται αυτά τα δύο, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι, ποια θα αποδειχθεί αληθής.
Έρευνα για συνδέσεις
Σε μια έρευνα του 2013, της οποίας ηγήθηκε ο Dr. Lin και οι συνεργάτες του, μελετήθηκε η συνολική γνωστική ικανότητα, αναφορικά με την μνήμη, τη συγκέντρωση και την λήψη αποφάσεων, σε σχεδόν 2000 ανθρώπους, με μέσο όρο ηλικίας τα 77 έτη. Για πάνω από 6 χρόνια, συμμετέχοντες οι οποίοι ξεκίνησαν την έρευνα έχοντας απώλειας ακοής, σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρεμποδίζει την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ήταν πιθανότερο, κατά 24 %, να δουν τις γνωστικές τους ικανότητες να ελαττώνονται σε σχέση με εκείνους, των οποίων η ακοή ήταν φυσιολογική. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, η απώλεια ακοής φαίνεται να επισπεύδει την γνωστική εξασθένηση, που σχετίζεται με την ηλικία.
Το 2011, ο Dr. Lin και οι συνεργάτες του, μελέτησαν την γνωστική ικανότητα, 639 νοητικά υγιών ανθρώπων, σε μια έρευνα εστιασμένη στην άνοια. Η νοητική ικανότητα των εθελοντών αξιολογούταν τακτικά, με αρκετούς από αυτούς να συμμετέχουν στην έρευνα για σχεδόν 12 χρόνια και άλλους για παραπάνω από 18 χρόνια.
Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν, έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η αρχική απώλεια ακοής, τόσο πιο πιθανόν ήταν οι συμμετέχοντες να παρουσιάσουν άνοια. Εν συγκρίσει με ανθρώπους με φυσιολογική ακοή, ο κίνδυνος ήταν 3 φορές μεγαλύτερος για εκείνους με μετρίου βαθμού απώλεια ακοής.
Μια άλλη έρευνα όμως προσφέρει περισσότερες ελπίδες. Υπό την εποπτεία της Isabelle Mosnier, από το Assistance Publique-Hopitaux de Paris στην Γαλλία, και δημοσιευμένη στο περιοδικό, JAMA Otoryngology-Head & Neck Surgery, τον Μάρτιο του 2015, η έρευνα συνίστατο από ένα σύνολο 94 συμμετεχόντων, μεταξύ 65 και 85 ετών, με υπολειμματική ακοή, στο ένα τουλάχιστον αυτί. Κάθε συμμετέχοντας έλαβε ένα κοχλιακό εμφύτευμα και ακολούθησε ακουστική αποκατάσταση, δύο φορές την εβδομάδα. Εκείνοι με τη χαμηλότερη διανοητική απόδοση, επέδειξαν αξιοσημείωτη πρόοδο, ένα χρόνο μετά την εμφύτευση.
Αν και η έρευνα είχε κάποια μειονεκτήματα, «η βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών ήταν τεράστια- σχεδόν διπλάσια από αυτή που έχει καταγραφεί με την χρήση φαρμάκων του FDA ( U.S. Food and Drug Administration ), για την καταπολέμηση του Alzheimer’s», αναφέρει ο P. Murali Doraiswamy, M.D. Ο καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής του Duke University School of Medicine και συνεργάτης του The Alzheimer’s Action Plan, διατυπώνει την θεωρία πως, τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της απώλειας ακοής στη γνωστική λειτουργία, θα μπορούσαν επίσης να συσχετιστούν και με άλλες αισθήσεις, όπως η όραση, η όσφρηση και ή αφή. «Έρευνες έχουν δείξει πως, τα προβλήματα όρασης τα οποία έχουν παραμείνει χωρίς θεραπεία, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», αναφέρει.
Πιθανές συνδέσεις μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας
Ορισμένοι γιατροί, είναι διστακτικοί στο να αναγνωρίσουν την σύνδεση μεταξύ της απώλειας ακοής και της εξασθένισης της γνωστικής λειτουργίας και της άνοιας, αλλά όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας είναι σύμφωνοι με το ενδεχόμενο αυτό. «Κάθε γιατρός γνωρίζει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει γνωστικά προβλήματα, όμως ακόμη δεν επικεντρώνονται σε αυτό όταν αξιολογούν κάποιον με την υποψία άνοιας- χάνοντας έτσι μια μεγάλη ευκαιρία», αναφέρει ο Doraiswamy.
«Τα πλεονεκτήματα του να βελτιωθεί η ακοή, όσον αφορά στη γνωστική λειτουργία, είναι δύο φορές μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρουν τα φάρμακα της αγοράς για την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Θα έπρεπε να είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο θα έπρεπε να εστιάζουμε.»
Ο Dr. Lin αναφέρει τέσσερις πιθανούς τρόπους, με τους οποίους η απώλεια ακοής θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας και την άνοια. Ο πρώτος είναι, μια κατάσταση όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια δεύτερη πιθανότητα, έχει να κάνει με το «γνωστικό φορτίο», ή αλλιώς την συνεχή προσπάθεια ώστε να έχουμε αντίληψη, η οποία προκαλεί «άγχος» στον εγκέφαλο. Ενστικτωδώς, η σύνδεση αυτή έχει νόημα. Ο Arthur Wingfield, καθηγητής νευροεπιστιμών, στο Brandies University, εξηγεί, «αν καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια μόνο και μόνο για να κατανοήσεις τι ακούς, χρησιμοποιούνται πόροι, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν διαθέσιμοι για την κωδικοποίηση (όσων άκουσες) στη μνήμη.» Η εργαστηριακή του μελέτη έχει τεκμηριώσει το φαινόμενο αυτό, σε βραχυπρόθεσμη βάση. Αναρωτιέται, αν η χρόνια κατανάλωση πόρων, για λειτουργίες πέρα από αυτές του εγκεφάλου, όπως η λειτουργική μνήμη, θα προκαλέσει τελικά μείωση στην ανθεκτικότητα του εγκεφάλου.
Ένα τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο προτάθηκε από τον Wingfield και από τον Lin, προτείνει ότι, η απώλεια ακοής ενδεχομένως να επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει σε γνωστικά προβλήματα. Έχει αποδειχθεί ότι, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με απώλεια ακοής, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στο κομμάτι του εγκεφάλου το οποίο προσλαμβάνει και επεξεργάζεται τους ήχους, σύμφωνα με τον Wingfield. Ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου, συρρικνώνονται στην συνεχή απουσία ερεθισμάτων. Ο Wingfield στη συνέχεια, εγείρει το ερώτημα, αν η λήψη καθαρότερων σημάτων ομιλίας από τον εγκέφαλο, μέσω της χρήσης ενός σύγχρονου ακουστικού βαρηκοΐας, θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτές τις δομές του εγκεφάλου να ανακτήσουν το προηγούμενο σχήμα και τη λειτουργικότητά τους.
Τέλος, η κοινωνική απομόνωση φαίνεται πως παίζει κάποιον ρόλο. Οι άνθρωποι με απώλεια ακοής, τείνουν να απομονώνονται από τους φίλους και την οικογένειά τους. Η συνεχής προσπάθεια συμμετοχής σε μια συζήτηση, συχνά κάνει τους ανθρώπους με δυσκολία στην ακοή, να μην θέλουν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η κοινωνική απομόνωση, έχει αναγνωριστεί ως ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας και την άνοια.
Αναζητώντας θεραπεία για την απώλεια ακοής
Σίγουρα, θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα τα επόμενα χρόνια, ώστε να προσδιοριστούν οι παράγοντες που σχετίζονται. Είναι ικανή η θεραπεία βασισμένη στην σύγχρονη τεχνολογία να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας και την άνοια, αναρωτιέται ο Dr. Lin; Εκείνος και η ομάδα του έχουν εξασφαλίσει κονδύλια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ώστε να αναπτύξουν μια συγκεκριμένη κλινική μελέτη, για να παρακολουθήσουν μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας με απώλεια ακοής. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και οι υπόλοιποι θα είναι σε «αναμονή υπό επιτήρηση», όπως την αποκαλεί ο Dr. Lin. Η μελέτη θα καταγράψει τις γνωστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα, το νωρίτερο το 2020.
Ο Dr. Lin υποστηρίζει πως, αν έχεις απώλεια ακοής πρέπει να ακολουθήσεις την καλύτερη δυνατή θεραπεία, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την πνευματική σου υγεία καθώς και την γνωστική σου ικανότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, καθώς λιγότερο από 15 με 20 % των ανθρώπων με σημαντική απώλεια ακοής, χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.
Επισκεφτείτε τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου
Δεν χρειάζεται άλλο να ζείτε με την απώλεια ακοής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να έχετε μια εξατομικευμένη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βρετανικού Συλλόγου Ακοολογίας.