Συσχέτιση της απώλειας ακοής και της μεγαλύτερης κατανάλωσης αναλγητικών από τις γυναίκες
Οι γυναίκες που έχουν κάνει χρήση ιβουπροφαίνης ή ακεταμινοφαίνης για 6 ή περισσότερα χρόνια έχουν υψηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής από τις γυναίκες που έλαβαν αυτά τα φάρμακα για 1 έτος ή λιγότερο.
Υπολογίζεται ότι τα 2/3 των γυναικών στης ΗΠΑ άνω των 60 ετών έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Δεδομένα από το νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης, αποδεικνύουν ότι η διάρκεια χρήσης των αναλγητικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και της ακεταμινοφαίνης, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας (American Journal of Epidemiology), επαληθεύει τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών που συνδέουν τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με την απώλεια ακοής. Παρόλα αυτά ο μηχανισμός του φαινομένου αυτού παραμένει άγνωστος.
Σύμφωνα με τον Gary Curhan, γιατρό του νοσοκομείου Brigham, η βαρηκοΐα είναι εξαιρετικά συχνή στις ΗΠΑ και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής κάποιου. Αναφέρει επίσης ότι “η εύρεση παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο απώλειας ακοής αλλά και να επιβραδύνουμε την βαρηκοΐα στα άτομα που ήδη πάσχουν από αυτή.”
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 54.000 γυναίκες ηλικιών από 48 έως 73 ετών. Ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με την λήψη ασπιρίνης, ιβουπροφαίνης και ακεταμινοφαίνης. Ανακάλυψαν ότι το 5.5% των γυναικών αυτών με απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται στην λήψη των προαναφερθέντων φαρμάκων. Οι ερευνητές όμως υπογράμμισαν ότι επειδή τα δεδομένα της μελέτης αφορούσαν κυρίως λευκές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες ομάδες και σε διαφορετικούς πληθυσμούς προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η συσχέτιση της βαρηκοΐας και της λήψης αναλγητικών φαρμάκων.
Στα Κέντρο Υποστήριξης Ακοής που διαθέτουμε στο Σύνταγμα, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές σε ακουστικά βαρηκοΐας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται από τον Βρετανικό Σύλλογο Ακοολογίας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σας.