Αιφνίδια Βαρηκοΐα

Τι είναι η Αιφνίδια Βαρηκοΐα;

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, γνωστή και ως ξαφνική κώφωση, εμφανίζεται ως μια ανεξήγητη και απότομη βαρηκοΐα συνήθως στο ένα αυτί.

Θεωρείται και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια επείγουσα ιατρική κατάσταση για αυτό και η άμεση επίσκεψη σε γιατρό είναι απαραίτητη.

Αρκετές φορές άτομα με αιφνίδια βαρηκοΐα καθυστερούν την επίσκεψη τους σε γιατρό διότι εικάζουν ότι η απώλεια που παρουσιάζουν οφείλεται σε κάποια αλλεργία ή σε συσσώρευση κεριού στον ακουστικό πόρο.

Εννέα στις δέκα περιπτώσεις επηρεάζεται μόνο το ένα αυτί και η διάγνωση πραγματοποιείται με ένα τονικό ακοόγραμμα.

Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείξουν απώλεια τουλάχιστον 30 decibels σε 3 συνεχόμενες συχνότητες τότε η απώλεια χαρακτηρίζεται ως αιφνίδια.

ανθρωπος ξαφνικά δεν μπορεί να ακούσει

Αρκετοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι έχουν αιφνίδια βαρηκοΐα το πρωί όταν ξυπνούν, ενώ άλλοι όταν πάνε να μιλήσουν στο τηλέφωνο και χρησιμοποιούν το πάσχον αυτί. Από ορισμένους αναφέρεται η αίσθηση ότι άκουσαν ένα δυνατό «ποπ» λίγο πριν χάσουν την ακοής τους. Επίσης μπορούν να συνυπάρχουν εμβοές ή/και ζαλάδες.

Σε διάστημα εντός 2 εβδομάδων περίπου οι μισοί με αιφνίδια βαρηκοΐα θα αναρρώσουν μερικώς ή πλήρως. Περίπου το 85% των ασθενών που θα λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια θα καταφέρουν να ανακτήσουν μέρος της ακοής τους.

Η αιφνίδια απώλεια ακοής εκτιμάται ότι παρουσιάζεται σε ένα άτομο ανά 5.000, κυρίως στις δεκαετίες των 40 και 50 ετών. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών θα μπορούσε να είναι υψηλότερος επειδή αρκετές φορές η πάθηση παραμένει αδιάγνωστη.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας.

Ωστόσο, οι συνηθέστερες αιτίες είναι:

  • Ωτοτοξικά φάρμακα.
  • Λοιμώδεις ασθένειες.
  • Τραυματισμοί στο κεφάλι.
  • Προβλήματα αιματικής ροής προς τα αυτιά.
  • Ύπαρξη όγκου που πιέζει το ακουστικό νεύρο.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευρολογικές διαταραχές.
  • Σύνδρομο Meniere

Πως αντιμετωπίζεται η αιφνίδια βαρηκοΐα;

Τα κορτικοστεροειδή αποτελούν την πιο συχνή αντιμετώπιση της αιφνίδιας βαρηκοΐας ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία.

Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών ιατρικών καταστάσεων λόγω της ιδιότητας τους να μειώνουν την φλεγμονή που υπάρχει.

Αρκετά συχνά τα κορτικοστεροειδή χορηγούνται σε μορφή χαπιού. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα χορήγησης κορτικοστεροειδών με άμεση έγχυση της στο μέσω ους (ενδοτυμπανική θεραπεία).

Σε περίπτωση που είναι γνωστή η αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες θεραπείες. Για παράδειγμα σε περίπτωση λοίμωξης, ίσως αποφασιστεί και η χορήγηση αντιβιοτικών.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ