Ωτοσκόπηση

Τι είναι η ωτοσκόπηση;

Ως ωτοσκόπηση ορίζεται η ιατρική πράξη κατά την οποία εξετάζεται ο ακουστικός πόρος και η τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο) με την χρήση ενός ωτοσκοπίου. Το ωτοσκόπιο είναι μια συσκευή χειρός που λειτουργεί με μπαταρίες, μια λυχνία φωτός και έναν μεγεθυντικό φακό.

Κατά την διάρκεια της ωτοσκόπησης, ο γιατρός ή ο ακοολόγος τοποθετεί το ωτοσκόπιο στον ακουστικό πόρο για να διερευνήσει εάν υπάρχει συσσώρευση κυψελίδας, φλεγμονή, λοίμωξη ή άλλες ανωμαλίες που μπορούν να έχουν επίπτωση στην ακοή.

Τα άτομα με απώλεια ακοής είναι σημαντικό να απευθύνονται συχνά σε έναν ειδικό προκειμένου να ελέγχονται τα αυτιά τους. Ο γιατρός ή ο ακοολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα που συλλέγονται κατά την ωτοσκόπηση προκειμένου να γίνει σύσταση της βέλτιστης λύσης για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας του εκάστοτε ανθρώπου.

ωτοσκόπηση

Ποιος μπορεί να υποβληθεί σε ωτοσκόπηση;

Η ωτοσκόπηση πραγματοποιείται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά γενικότερα προτείνεται σε άτομα που πάσχουν από απώλεια ακοής, βιώνουν πόνο στο αυτί ή εμφανίζουν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τα αυτιά.

Γενικότερα ωτοσκόπηση συνιστάται σε:

  • Παιδιά με συχνές λοιμώξεις στα αυτιά ή υγρό στο μέσο ους.
  • Άτομα που φοράνε ακουστικά βαρηκοΐας για να διαπιστωθεί ότι δεν παρουσιάζουν κάποιον ερεθισμό.
  • Άτομα που εμφάνισαν αιφνίδια απώλεια ακοής ή ξαφνικό πόνο.
  • Άτομα με ιστορικό χρόνιων λοιμώξεων στα αυτιά και ρήξη τυμπάνων.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Τι αποτελέσματα μπορεί να περιμένει κάποιος;

Τα αποτελέσματα γενικά ποικίλουν αναλόγως τον λόγο που κάποιος χρήζει ωτοσκόπησης. Η ωτοσκόπηση παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον ΩΡΛ γιατρό ή σε έναν ακοολόγο για την κατάσταση των ακουστικών πόρων και των τυμπάνων, επιτρέποντάς τους να παρατηρούν τυχόν μολύνσεις, φλεγμονές ή άλλες ανωμαλίες. Εάν κανείς βιώνει απώλεια ακοής, με την ωτοσκόπηση, ίσως προσδιοριστεί ο λόγος της βαρηκοΐας, όπως για παράδειγμα, συσσώρευση κεριού, ρήξη τυμπάνου ή υγρού στο μέσο ους. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ωτοσκόπηση συνδυάζεται με ένα ακοόγραμμα προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση της ακοής.

Τα ευρήματα της ωτοσκόπησης μπορούν να βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων για την καταλληλότερη αντιμετώπιση, όπως τη χρήση αντιβιοτικών σε περίπτωση λοίμωξης, τη χρήση σταγόνων στην περίπτωση συσσώρευσης κεριού ή την χειρουργική παρέμβαση σε άλλες περιπτώσεις.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις σχετικά με την εκτέλεση ωτοσκόπησης. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Πολύ έντονη φλεγμονή που προκαλεί δυσφορία στον πάσχοντα.
  • Σε πολύ στενούς ή/και παραμορφωμένους ακουστικούς πόρους.
  • Σε ιστορικό οξέων κρίσεων ιλίγγου.
εξέταση ωτοσκόπηση

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ