Υπερακουσία

Τι είναι η υπερακουσία;

Υπερακουσία ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τους περιβαλλοντικούς ήχους πολύ πιο δυνατά απ’ όσο θα έπρεπε. Επί της ουσίας αποτελεί υπεραισθησία του ατόμου στους ήχους της καθημερινότητας σε σημείο που μπορούν να είναι επώδυνοι.

Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική για το άτομο που πάσχει από αυτήν. Πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχουν και εμβοές

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο αυτί.
  • Παραμόρφωση των ήχων.
  • Μη ανοχή σε πολλούς ήχους της καθημερινότητας.


Η υπερακουσία μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε χρόνιο άγχος και στρες. Επίσης αρκετές φορές παρατηρείται αυτοπεριορισμός του πάσχοντα προκειμένου να αποφύγει την έκθεση του σε ήχους που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του.

άνδρας πονάει στο αυτί από τους δυνατούς ήχους που ακούει λόγο της υπερακουσίας

Τα αίτια της υπερακουσίας

Η κύρια αιτία εμφάνισης της υπερακουσίας είναι η υπερέκθεση ενός ατόμου σε ήχους υψηλής εντάσεως.

Ωστόσο άλλα αίτια εμφάνισης είναι:

  • Λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Meniere και της χρόνιας νόσου Lyme.
  •  Εκ γενετής ευαισθησία. Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν ιστορικό λοιμώξεων στα αυτιά τους ή οικογενειακό ιστορικό με απώλεια ακοής.
  • Παράλυση Bell (βλάβη του προσωπικού νεύρου). Ο τείνων το τύμπανο μυ και ο μυς του αναβολέα (δύο μικροί μύες του μέσω ωτός), ενδέχεται να επηρεαστούν από την παράλυση Bell. Η παράλυση του μυός του αναβολέα ίσως οδηγήσει σε υπερακουσία.
  • Χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
  • Κατανάλωση σιπροφλόξασίνης (αντιβιωτικό).

Αντιμετώπιση της υπερακουσίας

Ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης της υπερακουσίας είναι η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών (tinnitus retraining therapy).

H θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών όπως υποδηλώνει και η ονομασία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των εμβοών ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της υπερακουσίας.

Σε αυτού του είδους την θεραπεία χρησιμοποιείται broadband noise ή pink noise. Ο ασθενής ακούει αυτούς τους ήχους για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κάθε μέρα με σκοπό την σταδιακή επαναφορά της αντοχής του εγκεφάλου στην ακρόαση ήχων. Αποτελεί επί της ουσίας επανεκπαίδεση του εγκεφάλου.

Μια εναλλακτική θεραπεία είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (cognitive behavioral therapy) που σκοπό έχει να μάθει στον ασθενή να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα που του προκαλούν οι εμβοές του.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ