Τυμπανόγραμμα

Τι είναι το τυμπανόγραμμα;

Το τυμπανόγραμμα ή αλλιώς τυμπανομέτρηση είναι ένα διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της κατάστασης του μέσου ωτός. Μετράει την κινητικότητα της τυμπανικής μεμβράνης ως απόκριση στις αλλαγές της πίεσης στον αέρα και μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μέσο ους.

Ποια είναι η ανατομία του αυτιού και πως αυτό σχετίζεται με το τυμπανόγραμμα;

Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: το έξω ους, το μέσο ους και το έσω ους. Όπως αναφέρθηκε, το τυμπανόγραμμα μετρά την κινητικότητα του τυμπάνου, το οποίο βρίσκεται στο μέσο ους. Το μέσο ους συγκοινωνεί με το ρινοφάρυγγα μέσω ενός μικρού σωληνίσκου που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης του μέσου ωτός.

τυμπανομέτρηση

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Πως εκτελείται το τυμπανόγραμμα;

Το τυμπανόγραμμα εκτελείται χρησιμοποιώντας ένα μικρό βύσμα που τοποθετείται στον έξω ακουστικό πόρο. Το βύσμα μεταβάλει την πίεση του αέρα εντός του ακουστικού πόρου και μετρά τις κινήσεις της τυμπανικής μεμβράνης ως απόκριση σε αυτές τις αλλαγές.

Γιατί εκτελείται ένα τυμπανόγραμμα;

Το τυμπανόγραμμα εκτελείται για να αξιολογηθεί η κατάσταση του μέσου ωτός και βοηθά στη διάγνωση διάφορων παθήσεων που σχετίζονται με το αυτί, όπως υγρό στο μέσο ους, διάτρηση τυμπάνου και δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Πόσο χρόνο διαρκεί η εξέταση;

Συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα έως ελάχιστα λεπτά.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Όχι, η τυμπανομέτρηση είναι γενικά ανώδυνη και μη επεμβατική εξέταση. Ίσως νιώσει κανείς μια μικρή πίεση ή ενόχληση καθώς τοποθετείται το βύσμα στο αυτί, αλλά συνολικά είναι μια εξέταση που δεν προκαλεί πόνο.

βύσμα για τυμπανομέτρηση

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

Για την εξασφάλιση μέγιστης ακρίβειας στη μέτρηση είναι χρήσιμο κανείς να αποφύγει τα παρακάτω πριν την εκτέλεση της εξέτασης:

  1. Σταγόνες για τα αυτιά: συνιστάται η αποφυγή χρήσης σταγόνων για τα αυτιά για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εξέταση καθώς μπορούν να επηρεάσουν την πίεση του μέσου ωτός.
  2. Κάπνισμα: αποφυγή καπνίσματος για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την εξέταση, διότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την πίεση του μέσου ωτός.
  3. Μάσημα τσίχλας: απαγορεύεται η μάσηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  4. Ταξίδια με αεροπλάνα: χρειάζεται να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 24 ώρες από την τελευταία πτήση.

Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει κανείς όλες τις οδηγίες που θα του δοθούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης θα σας ζητηθεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε και ο επαγγελματίας υγείας θα τοποθετήσει το βύσμα εντός του αυτιού σας. Ίσως βιώσετε μια ενόχληση κατά την τοποθέτηση του βύσματος αλλά γενικά είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Είναι πιθανό κανείς να ακούσει ορισμένους ήχους αλλά συνήθως δεν είναι δυνατοί ή ενοχλητικοί.

Η εξέταση είναι ακίνδυνη χωρίς γνωστούς κινδύνους.

Το τυμπανόγραμμα εκτελείται από ΩΡΛ ιατρό ή ακοολόγο.

Ναι, η τυμπανομέτρηση είναι μια ασφαλής και χρήσιμη διαγνωστική εξέταση για τα παιδιά που μπορεί να βιώνουν προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά τους.

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο συχνά χρειάζεται να εκτελείται η εξέταση. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αυτιά και τη σύσταση του επαγγελματία υγείας.

Μπορεί το τυμπανόγραμμα να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση βαρηκοΐας;

Το τυμπανόγραμμα δεν είναι σχεδιασμένο για τη διάγνωση της βαρηκοΐας. Ωστόσο, μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του μέσου ωτός, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη συνολική εκτίμηση της ακοής ενός ανθρώπου.

Ποια είναι η διαφορά του τυμπανογράμματος με το ακοόγραμμα;

Ενώ το τυμπανόγραμμα μετρά την κινητικότητα του τυμπάνου, το ακοόγραμμα εκτιμά την ικανότητα ενός ατόμου να ακούει ήχους διαφορετικών συχνοτήτων και εντάσεων. Ενώ και τα δύο τεστ παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ακουστικού συστήματος, μετρούν διαφορετικές πτυχές της ακοής. Είθισται να χρησιμοποιούνται και τα 2 τέστ από κοινού ώστε να εξασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση της ακοής.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ