Βαρηκοΐα σχετιζόμενη με τον θόρυβο

Τι είναι η βαρηκοΐα σχετιζόμενη με τον θόρυβο;

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο μπορεί να προκύψει είτε σε βάθος χρόνου λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ήχους, είτε στιγμιαία από την έκθεση σε έναν πολύ δυνατό ήχο.

Αυτό το είδος βαρηκοΐας μπορεί να επηρεάσει ορισμένες μόνο συχνότητες ή ακόμη και όλο το φάσμα των συχνοτήτων που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί. Όταν η απώλεια ακοής σχετίζεται με την έκθεση ενός εργαζομένου σε δυνατούς ήχους κατά την διάρκεια της εργασίας, τότε αναφέρεται και ως επαγγελματική απώλεια ακοής.

Η βαρηκοΐα σχετιζόμενη με τον θόρυβο μπορεί επίσης να προκληθεί από την ακρόαση μουσικής σε υψηλή ένταση είτε σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, είτε μέσω ακουστικών. Υπολογίζεται ότι το 15% των νέων εκτίθεται σε ήχους υψηλής έντασης σε συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και καθημερινές δραστηριότητες

βαρηκοΐα σχετιζόμενη με τον θόρυβο

Ποια τα στάδια αυτού του είδους;

Η βαρηκοΐα σχετιζόμενη με τον θόρυβο πραγματοποιείται σε 2 στάδια:

  1. Προσωρινή απώλεια ακοής. Είναι η κατάσταση κατά την οποία η ικανότητα ακοής επιδεινώνεται για μερικές ώρες έως 2 μέρες και στην συνέχεια επανέρχεται στο φυσιολογικό. Συνήθως μπορεί να το παρατηρήσει κανείς μετά την έκθεση σε υψηλή ένταση, όπου χαρακτηριστικά υπάρχει ένα βούισμα στα αυτιά καθώς και η αίσθηση ότι όλοι οι ήχοι ακούγονται υπόκωφα. Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός καταφέρνει να επουλώσει τους τραυματισμούς που προκύπτουν στις ανατομικές δομές του αυτιού.
  2. Μόνιμη απώλεια ακοής. Είναι η κατάσταση στην οποία επέρχεται μόνιμος τραυματισμός της ακοής και ο οργανισμός δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ακοή στο φυσιολογικό.

Ποια τα συμπτώματα;

Πέρα από την μειωμένη ικανότητα ακοής, άλλα συμπτώματα που μπορεί να βιώνει κανείς είναι:

  • Εμβοές
  • Ωταλγία (πόνος στο αυτί).
  • Υπερακουσία. Πρόκειται για την αυξημένη υποκειμενική ευαισθησία που έχει κάποιος στον ήχο καθώς και η μειωμένη ανοχή στην περιβαλλοντική φασαρία.
  • Ίλιγγος σε περίπτωση βλάβης του αιθουσαίου συστήματος που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η βαρηκοΐα που προκαλείτε από θόρυβο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας.

Η χρήση περιφερειακού μικροφώνου σε συνδυασμό με τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την ικανότητα κατανόησης ομιλίας που έχει ένας βαρήκοος σε συνθήκες με περιβαλλοντική φασαρία, κακή ακουστική και ύπαρξη απόστασης μεταξύ αυτού και του συνομιλητή του.

Στις μέρες μας, οι εξελίξεις στον τομέα των ακουστικών βαρηκοΐας, με την χρήση κατευθυντικών μικροφώνων, ακουστικών βαρηκοΐας ανοιχτής εφαρμογής και πιο προηγμένους αλγόριθμους μας προσφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν επίσης να μειώσουν την υποκειμενική αίσθηση εμβοών του βαρήκοου. Μια συστηματική ανασκόπηση που διεξήχθη από την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας, αποδεικνύει την βελτίωση της ποιότητας ζωής που προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας σε ενήλικες που πάσχουν από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα λόγω έκθεσης τους σε περιβαλλοντική φασαρία.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ