ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΟΗΣ

Η εφαρμογή ενός ακουστικού βαρηκοΐας πρέπει να γίνεται από έναν εξειδικευμένο ακοολόγο σε μια κατάλληλη ηχομονωμένη αίθουσα χρησιμοποιώντας Real Ear Measurements (REMs)/ RECD.

Επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερο μέγεθος κεφαλής αλλά και ακουστικό πόρο σε σχέση με τους ενήλικες, κρίνεται απαραίτητο να λάβουμε υπόψη αυτές τις παραμέτρους κατά την εφαρμογή του ακουστικού.

Έχει αποδειχθεί ότι χωρίς τη χρήση REMs, το ποσοστό των σωστών ρυθμίσεων κυμαίνεται από 29% έως 36%, ενώ με τη χρήση REMs το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82% με 83% [(Aazh & Moore, 2007), (Aazh, Moore & Prether, 2012)]. Αυτό έχει σαν επακόλουθο την καλύτερη κατανόηση της ομιλίας.

Κατανόηση της απειλής του θορύβου;

Ο θόρυβος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ακοή του παιδιού σας. Αλλά σε αντίθεση με πολλές αιτίες απώλειας ακοής, η πρόληψη της βλάβης της ακοής από το θόρυβο είναι σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό μας.

Όταν τα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί δονούνται, δημιουργούνται νευρικά σήματα τα οποία ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως ήχους. Εάν υπερφορτώσουμε αυτά τα λεπτά τριχωτά κύτταρα σε δυνατούς θορύβους, τα βλάπτουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αισθητηριακής απώλειας ακοής και συχνά εμβοές που αναφέρονται ως «κουδούνισμα στα αυτιά». Τα τριχωτά κύτταρα που δονούνται ταχύτατα – και που μας επιτρέπουν να ακούμε ήχους όπως τραγούδια πουλιών και παιδιά που μιλάνε – συνήθως καταστρέφονται και πεθαίνουν πρώτα.

Ο θόρυβος στην καθημερινότητά μας μπορεί να είναι καταστροφικός ιδιαίτερα για την ακοή ενός παιδιού, και εξαρτάται από την απόσταση, από την πηγή του ήχου και το χρόνο έκθεσης σε αυτή. Οι σειρήνες, τα τρένα, τα αεροσκάφη, οι τηλεοράσεις, οι συσκευές αναπαραγωγής MP3, τα στερεοφωνικά συστήματα, τα ηλεκτρικά εργαλεία, οι χορτοκοπτικές μηχανές, οι στεγνωτήρες μαλλιών, οι απορροφητήρες ακόμη και τα παιχνίδια με έντονους ήχους είναι παραδείγματα πηγών θορύβου που θα πρέπει να ελέγχουμε στην προσπάθεια προστασίας της ακοής των παιδιών.

Αν χρειάζεται να φωνάξετε για να ακουστείτε ,σημαίνει ότι ο θόρυβος στο περιβάλλον είναι πολύ δυνατός και ίσως καταστρεπτικός για τα αυτιά. Επίσης, το κουδούνισμα στα αυτιά μετά από έκθεση σε θόρυβο είναι σημάδι υπερβολικά υψηλών ηχητικών επιπέδων.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να τυπώσετε την εικόνα αριστερά “Θερμόμετρο ήχου”, ως οδηγό για την κατανόηση της απειλής του θορύβου.

Διδασκαλία της αξίας της ακοής

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας από το θόρυβο είναι να του διδάξετε την αξία της ακοής.

Να του δώσετε να κατανοήσει πως ο δυνατός ήχος μπορεί να βλάψει την ικανότητά του να ακούει. Μάθετε στο παιδί σας να προστατεύει τα αυτιά του από απρόσμενους ή έντονους ήχους.

Διδάξτε στο παιδί σας τη συνήθεια να χρησιμοποιεί ωτοασπίδες και άλλες μορφές προστασίας του αυτιού, όταν χρειάζεται. Διδάξτε του να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να καλύψει γρήγορα τα αυτιά του όταν ένας απρόσμενος δυνατός ήχος, όπως μια σειρήνα, ηχεί ξαφνικά. Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας ότι αν πρέπει να χρησιμοποιήσει ακουστικά αναπαραγωγής ήχου, θα πρέπει να κρατήσει την ένταση χαμηλά και να περιορίσει το χρόνο που τα χρησιμοποιεί.

Πάνω απ ‘όλα, να είστε πρότυπο για το παιδί σας. Δείξτε του ότι εκτιμάτε τη δική σας ακοή. Χρησιμοποιείτε προστασία για τα αυτιά σας, όταν κουρεύετε το γκαζόν ή χρησιμοποιείτε θορυβώδη εργαλεία ή συσκευές. Και επιμένετε ώστε το παιδί σας που παίζει κοντά σας να κάνει το ίδιο.

Επισκεφθείτε το Παιδιατρικό Ακοολογικό μας Κέντρο

Στο “Θεοδώρου kids” έχουμε διαμορφώσει ένα περιβάλλον με τις κατάλληλες υποδομές και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να προσφέρουμε εξειδικευμένες μετρήσεις και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε κάθε παιδί.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Επιλέξτε το γραφείο που σας εξυπηρετεί. Καλέστε μας τώρα!

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΚΛΗΣΗ

Γλυφάδα
Γλυφάδα

ΚΛΗΣΗ

Καλλιθέα
Καλλιθέα

ΚΛΗΣΗ

Παγκράτι
Παγκράτι

ΚΛΗΣΗ